לפרויג - LAPHROAIG 750 ml

לפרויג או לאפרויג (באנגלית: Laphroaig) הינו ויסקי מסוג סינגל מאלט המיוצר באי איילי (Islay) שנמצא במערב סקוטלנד. בתהליך הייצור, שלב ההלתתה מופסק באמצעות עשן. בדומה לסוגי ויסקי אחרים מהאי איילי, מוסיפים לחומרי הבעירה של האש כבול, אשר נותן את הטעם האופייני הכּבוּלי של הויסקי מהאי. הלפרויג הוא אחד מסוגי הויסקי בהם טעמו של הכבול הוא המודגש ביותר. יישון הויסקי בחביות מתבצע בקרבה לים, עובדה המוסיפה לטעם ולארומה של הויסקי מעין מליחות, אשר יש המתייחסים אליה בתור 'יודיות' (מלשון יוד). ישנם אנשים הטוענים כי ויסקי זה הוא בין הויסקים הסקוטים המעושנים והכבולים ביותר שיש כשלצידו עומד ויסקי לגבולין (באנגלית: Lagavulin). מזקקת לפרויג (משמעות השם לפרויג בגאלית סקוטית הוא "החלל היפהפה ליד המפרץ הרחב".) נפתחה לראשונה בשנת 1815 על-ידי האחים אלכס ודונלד ג'ונסטון. האחים ג'ונסטון למעשה היו מומחי עירבוב ויסקי (או בקיצור McCrae's) השייכים לקלן דונאלד (שבט סקוטי). האחים ג'ונסטון שינו את שמם לאחר נפילת המרד של 'יעקבן' (חסיד של מלך אנגליה ג'יימס השני לאחר נפילתו) והתיישבו על האי איילי. המזקקה נוהלה על-ידי משפחת ג'ונסטון עד לשנת 1887 ולאחר מכן בעלות המזקקה הועברה למשפחת הנטר. משפחת הנטר ניהלה את המזקקה עד לשנת 1954 על-ידי לן הנטר. כשלן הנטר (שלא היה לו ילדים) מת, החליט להעביר את בעלות המזקקה לאחד ממנהליה (בסי וויליאמסון). לאחר מכן המזקקה נמכרה לארגון ללונג ג'ון ב- 1960 והפכה לחלק מ'אליי דומיק' (Allied Domecq) שהוא למעשה תאגיד ענק. בשנת 2005 החברה נרכשה שוב על-ידי תאגיד 'הענק פורצ'ן ברנס'.