השכרות מהי למעשה??
המבדיל משקאות המכילים אלכוהול משאר המשקאות הוא, שהם משכרים, כלומר, גורמים לשינויים במצב הרוח וההתנהגות של האדם מבחינה פיזיולוגית. שתיית אלכוהול גורמת להעלאה במצב רוח, השתחררות מלחצים נפשיים, הרגשה של קלילות, קלות ראש וערפול חושים, עלייה בביטחון העצמי, שחרור וירידה בעכבות ולהרגשה כללית נינוחה של רצון לשמוח ולחגוג. שתייה רבה עלולה להביא את האדם לידי השתטות והתנהגות פרועה; שתייה מוגזמת עלולה לגרום לאיבוד שליטה עצמית ושיקול הדעת, לאיבוד שווי המשקל ולהרגשה פיזית ונפשית רעה, המתבטאת בסחרחורות, כאבי ראש, בחילות, הקאות ובעקבות כל אלה, מטבע הדברים, גם דיכאון. בנוסף לרוב, אם אדם שיכור מקיא, הרגשתו משתפרת מיד לאחר מכן, כיוון שבהקאה נפלטים מהגוף עודפי האלכוהול. אם אדם הולך לישון בעודו שיכור, ההרגשה הרעה עלולה להופיע או להתחזק לכשיתעורר. תופעה זו נקראת חמרמורת (הנגאובר).
השפעת האלכוהול משתנה ממשקה למשקה ומאדם לאדם. לבירה, למשל, יש נטייה לגרום לעייפות, בעוד למשקאות אחרים יש תכונות מעוררות. כמו כן, אדם מבוגר ושמן צריך לשתות כמות הרבה יותר גדולה כדי להשתכר, מאשר ילד או אדם רזה. השפעת האלכוהול עשויה להיות חזקה יותר ומזיקה יותר כאשר הוא נצרך לאחר שהצורך לא אכל במשך מספר שעות והוא אינו שבע. לעומת זאת, אכילת ארוחה משביעה ועשירה בשומן בטרם צריכת האלכוהול (או במקביל אליו) עשויה לרכך את השפעת האלכוהול ולצמצם עד לרמה אפסית את השפעות ההשתכרות. כמו כן, אכילת מאכלים שומניים או שתיית קפה לאחר ההשתכרות עשויות לשפר את ההרגשה ולהחזיר את העירנות.
על ההשפעה החיובית שיש לאלכוהול על מצב הרוח מעיד ספר תהלים: "ויין ישמח לבב-אנוש" (תהלים ק"ד ט"ו). עם זאת, על איבוד שיקול הדעת בעקבות שתיית אלכוהול, נאמר "נכנס יין – יצא סוד".