וויסקי

בלנטיין - BALLANTINES

ויסקי (Whisky בסקוטלנד ובקנדה או Whiskey באירלנד ובארצות הברית) הוא משקה חריף נפוץ, המופק על ידי זיקוק סוגים שונים של דגנים אשר עברו תהליך הלתתה (תהליך בו מאפשרים לזרעי הדגן לנבוט ואז מייבשים אותם בחום גבוה ומפסיקים את הנביטה). לאחר הזיקוק, מיושן הנוזל בחביות עץ אלון לפרק זמן משתנה. אחוז האלכוהול ברוב מותגי הוויסקי עומד על 40. צריכת ויסקי, בדומה לצריכת משקאות חריפים אחרים, מביאה לשינויים התנהגותיים זמניים, ובכללם תחושה של התרוממות, שחרור ונינוחות וקירוב חברתי, אך גם פגיעה בשיקול הדעת והאטה משמעותית של זמן התגובה, ועלולה להוביל לשכרות. ריכוז האלכוהול הגבוה יחסית בוויסקי גורם לכך שהשפעתו זו ניכרת כבר בעקבות צריכת כמות קטנה ממנו: כמות האלכוהול בכוסית קטנה של ויסקי (30 מ"ל) זהה לכמות האלכוהול בפחית בירה (330 מ"ל) או בחצי כוס יין (100 מ"ל). נהוג לשתות ויסקי בכוסות מיוחדות, לעתים בתוספת של מעט קרח.

בושמילס - BUSHMILS

בושמילס וויסקי בלנדד אירי (כנראה הוויסקי הכי ישן שעדין מיוצר בעולם) הוא קיים מאז שנת 1608 ומיוצר מאז ע"פ אותם השיטות והמתכונים באופן רציף, למעט הפוגה בת שנתיים לקראת סוף מלחמת העולם השנייה. בושמילס וויסקי בלנדד אירי (כנראה הוויסקי הכי ישן שעדין מיוצר בעולם) הוא קיים מאז שנת 1608 ומיוצר מאז ע"פ אותם השיטות והמתכונים באופן רציף, למעט הפוגה בת שנתיים לקראת סוף מלחמת העולם השנייה. השם בושמילס נקרא כך על שם הנהר שעובר סמוך למזקקה שלו - נהר בוש. בשנת 1891 החלה מזקקת בושמילס לשווק גם וויסקי מאלט.

גראנטס שרי קאסק וויסקי סקוטי

מזקקת גרנט'ס נמצאת עד עצם היום הזה בבעלות משפחתו של ויליאם גרנט המייסד, על השטח שרכש בשנת 1869. עובדה זו מאפשרת לאנשי הפיתוח של החברה יד חופשית לחדשנות ללא לחצים מבעלי מניות או בעלי עניין אחרים, שעלולים להסיט את תשומת הלב מהמשימה החשובה ביותר והיא – הפקת הוויסקי הטוב ביותר בכל זמן ובכל עת. בשנות ה- 70 של המאה הקודמת פרצו אנשי חברת גרנט'ס את הדרך עבור כל ענף המאלט וויסקי עם גלנפידיך, לאחר מכן עם בלוויני המיוחד במינו וכעת הם מתווים כיוון חדש לבלנדד וויסקי הסקוטי. סיומות החבית השונות של וויסקי גרנט'ס הן ראשונות מסוגן בקטגורית הבלנדד וויסקי ובמקרה של סיומת ה"אייל" (Ale), ראשונה מסוגה בעולם האלכוהול מאז למעלה מ- 200 שנה. הפיתוח של Grant`s Ale & Sherry Cask Reserve ארך יותר משנתיים, וכעת ברור לחלוטין שכל שניה משנתיים אלו הייתה מוצדקת, עת יצאו הוויסקי לאור במהלך שנת 2002 וקצרו שבחים בכל מקום בו נטעמו.

גלן פידיך 15 שנה - GLENFIDDICH 15

גלן פידיך 15 סולרה ריזרב - Glenfiddich Solera Reserve 15 Year Old הסולרה ריזרב הוא, לעניות דעתי, אחד ממותגי הוויסקי מאלט הטובים שיש. שיטת הסולרה מוכרת יותר כשיטת היישון של יינות השרי המפורסמים מספרד, והקישור לגלן פידיך הוא מפתיע: הפידיך סולרה ריזרב מיושן תחילה בחביות שרי, דהיינו חביות עץ אלון שבעבר יושנו בהן יינות שרי. לאחר מכן, מיושן הוויסקי בחביות בורבון, דהיינו חביות שיושן בהן קודם לכן וויסקי בורבון אמריקאי. לאחר מכן, היישון עובר לשלב השלישי בו הוא מיושן בחביות עץ אלון חדשות ומפוחמות מבפנים, כדי לתת לוויסקי צבע מעט כהה וטעמים מעושנים קמעה. אחרי שהוויסקי מסיים את היישון בשלושת סוגי החביות האלה, הוא מועבר למכל עץ ענקי הנקרא סולרה ואט (Solera Vat). הוויסקי ממשיך להתיישן בו, תוך הקפדה על כך שהמכל יישאר חצי ריק כדי לאפשר לאוויר להתערבב עם הוויסקי ולתת לו טעם סופי מאוזן. משם, מועבר הוויסקי למכל קטן יותר, ואחרי שהות קצרה הוא מבוקבק ומשווק ללקוחות. 43% אלכוהול.

גלן גרנט - Glen Grant

גלן גרנט הינו וויסקי סקוטי המכיל 40% אלכוהול. יוצר לראשונה בשנת 1840 ע"י האחים ג'ון וג'יימס גראנט. מסופר כי שני האחים עסקו בהברחות לפני שפנו לייצור וויסקי. הוויסקי מיוצר בסקוטלנד בעיירה בשםRothes הנמצאת לגדות נהר SPY. מיקום המזקקה נבחר בגלל חומרי הגלם האיכותיים הנמצאים באזור זה: שעורה, כבול ומים טהורים מתוקים הנובעים מסלעי האזור. גלן גראנט הוא אחד מסוגי הוויסקי הראשונים ששווקו, מחוץ לאזור ייצורו ולכל רחבי סקוטלנד. בשנות ה-50 התאחדה המזקקה עם מזקקת דה גלנליבט. תהליך הייצור: עד היום מתבצעת התסיסה בחביות עץ אורן ענקיות. הזיקוק מתבצע בדודי זיקוק בצורת פקעת בלתי שגרתית וחלקם עדין עובדים על הסקה מפחם (בד"כ ההסקה מתבצעת בעזרת גז). בלנד הוויסקי מורכב מסוגי מאלט רבים שהצעיר ביניהם התיישן בחביות עץ לפחות 5 שנים. עובדות חשובות: גלן גראנט הוא מאלט המשווק לקהל צעיר, לכן טעמו קל יותר ומחירו ידידותי משאר המאלטים הקיימים בשוק. גלן גראנט נחשב ל-Best Value For Money בעולם המאלט וויסקי. שייך לקונצרן המשקאות פרנו ריקארד.

אולד בריסטר -OLD BARRISTER

בלנדד סקוטש וויסקי, 40% אלכוהול. מקום ייצור: סקוטלנד. רקע: מיוצר ע"י אחת מחברות הוויסקי הגדולות והאיכותיות ביותר בסקוטלנד. תהליך הייצור: מיוצר מבלנד של מספר סוגי וויסקי המגיעים מכל רחבי סקוטלנד, שעברו תהליך התיישנות של 3 שנים בחביות עץ, וביחד משתלבים לוויסקי מעט כהה בצבעו עם טעמי מאלט מודגשים. איך שותים: נקי בכוס שוט, בכוס וויסקי, עם קרח, כבסיס לקוקטיילים

גלן פידיך 12 קוּראן ריזרב - Glenfiddich Caoran Reserve

גלן פידיך 12 קוּראן ריזרב - Glenfiddich Caoran Reserve מותג חדש ונפלא. מדובר בגרסה הפשוטה של גלן פידיך, אותו וויסקי בן 12 שנה, אך להבדיל ממנו, הקּוראן מקבל פיניש בחביות עץ אלון מהאי איילה (Islay), אותו אי דרומית לסקוטלנד עליו שוכנות כמה מהמזקקות המפורסמות ביותר בסקוטלנד, ושממנו מגיעים, בדרך כלל, וויסקי מעושנים מאוד. כאות הערכה לגלן פידיך המקורי, אותו ייצרו בעזרת עשן כבול (אותו חומר אורגני הנותן לוויסקי את טעמו המעושן), הפיניש בחביות האיילה מעניק לוויסקי ארומה וטעם מעושנים - מה שמבדיל אותו לחלוטין מהפידיך הרגיל. אמנם עדיין לא מדובר בוויסקי איילה ממש, אבל זה מספיק קרוב. Caoran (מבטאים "קוּרָאן" בעברית) היא מילה בגאלית שפירושה "גחלת הכבול", זכר לכבול שנשרף ומעשן את הוויסקי. מומלץ ביותר. 40% אלכוהול.